Endoskopik Zayıflama Kılavuzu
Endoskopik Zayıflama fazla kilolardan kurtulmak için etkili bir uygulamadır. Elinizdeki bu kitapçıkta Endoskopik Zayıflama hakkında detaylı bilgiler mevcuttur. Ancak, bunların dışında merak ettiğiniz şeyleri hekiminize ve diyetisyeninize danışabilirsiniz.
Endoskopik Zayıflama Nedir?
Endoskopik Zayıflama için kullanılan ilaçlar yüz bölgesinde estetik amaçlı kullanılan veya terleme amacıyla vücudun değişik bölgelerine uygulanan botoks ile aynıdır. Endoskopik Zayıflama’nun vücudun diğer bölgelerindeki botoks uygulamalarından en önemli farkı daha yüksek doz ilaç kullanılması ve endoskopik olarak uygulanmasıdır. Estetik amaçlı yapıldığında 10-15 ünite botoks yeterli olurken Endoskopik Zayıflama’ nda midenin iç yüzeyine 40 farklı noktaya her bir noktaya 25 ünite kullanılarak en az 1000 ünite botoks uygulanmaktadır. Genellikle estetik amaçlı kullanılan botoks son zamanlarda bir zayıflama yöntemi olarak da adını duyurmaya başladı. İlk olarak Avrupa ve Amerika’da yaygınlaşan Endoskopik Zayıflama, artık ülkemizde de rağbet görüyor. Kliniğimiz, ülkemizde Endoskopik Zayıflama ’nu uygulayan ilk kliniklerdendir.
Obezite tedavisinde yeni bir çığır açan botoks uygulaması 15-20 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşmekte ve hastanede yatış gerekmemektedir. Obezite ve fazla kilolar için uygulanan cerrahi yöntemlere göre yan etkisi ve komplikasyonları yok denecek kadar azdır. Etkisi 4 – 6 ay devam eden botoks uygulaması, istenirse işlemden 4 ay sonra tekrarlanabilir.
Endoskopik Zayıflama uygulandıktan 3-4 gün sonra etki etmeye başlar.
Botoks mide kaslarını gevşeterek alınan gıdaların sindirimini ve mideden bağırsaklara geçmesini geciktirir. Normalde gıdaların mideden bağırsak sistemine geçişi 4-6 saat kadar sürer. Botoks uygulandıktan sonra mideden gıdaların bağırsaklara geçiş süresi 10-12 saat kadar bir zaman alır. Bu da kişinin uzun süre kendini çok hissetmesine neden olur.
Açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin adında bir hormon vardır. Ghrelin’in % 80’i mide’nin Fundus denilen en üst bölgesinden salgılanmaktadır. Fundus bölgesine yapılan botoks; Ghrelin salgılanmasını sağlayan kaslarda geçici felç oluşturarak hormonunun miktarını azaltır. Dolayısıyla iştah duygusu azalır. Özetle, iştahta azalma ve uzun süre tokluk hissi sağlar.
Endoskopik Zayıflama uygulandıktan sonra bazı ilaçların alınması botoks’un etkinliğini değiştirebilir. Bu yüzden ilk 3 gün, özellikle kas gevşeticiler, ağrı kesiciler, kortizon türevleri, bazı antibiyotiklerin doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Endoskopik Zayıflama Kimlere Yapılabilir?
Endoskopik Zayıflama endoskopi yapılmasına engel bir sağlık sorunu olmayan 18-65 yaş arasındaki herkese yapılabilir. 5 kilo fazlası olana yapılabileceği gibi 100 Kilo fazlası olana da yapılabilir.
Emziren annelerde, gebelerde, paralitik kas hastalığı bulunan hastalarda kanıtlanmış bir yan etki olmamakla birlikte tedbiren Endoskopik Zayıflama uygulanması önerilmez.
Endoskopik Zayıflama İle Kaç Kilo Verilebilir?
Son günlerin popüler kilo verme yöntemi olan ‘’Endoskopik Zayıflama’’, etkili ve sağlıklı bir uygulamadır. Endoskopik Zayıflama tüm çabalarına rağmen kilo vermekte zorlanan kişilerde, iştah duygusunu azaltarak ve doygunluğu uzatarak etkili kilo kaybı sağlamaktadır.
Endoskopik Zayıflama ile kişinin boy, kilo, yaş, diyet uyumu, hastalıkları gibi faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte süreç sonunda 10 – 15 kilo verilebilmektedir. Endoskopik Zayıflama uygulandıktan sonra beslenmeye dikkat edilmediği taktirde veya aşırı kabızlık şikâyeti olan kişilerde kilo vermek beklenildiğinden daha az olabilir.
Daha yüksek kilo ile botoks işlemi yapılan hastada verilebilecek kilo da artabilmektedir. Örneğin; 160 cm boyunda, 70 kg ağırlığında olan bir kişi ile yine aynı boyda ve 90 kg ağırlığında olan kişinin işlem sonrası vereceği kilo aynı olmayabilir.
Endoskopik Zayıflama’nun Avantajları Nelerdir?
Endoskopik Zayıflama’nun en önemli etki mekanizmalarından biri, kişide kısa sürede acıkmayı engelleyebilecek bir avantaj sağlamasıdır. Özellikle yoğun tempoda çalışan bireylerde en büyük sorunlardan biri hızlı ulaşılabilen fakat kalitesiz ve yüksek kalorili gıda tüketimine bağlı olarak kan şekeri dalgalanmaları görülmektedir. Bu kan şeker dalgalanmaları kişide yeme atakları oluşturarak, yüksek kalorili gıdalar (tatlılar, şekerlemeler, hamur işleri, işlenmiş gıdalar vb.) veya sağlıklı olmasına rağmen sık besin alımı ile gelişen gerekenden fazla kalori alma ile sonuçlanmaktadır. Endoskopik Zayıflama aslında bu kısımda devreye girerek kişinin bu yüksek kalorili tercihleri tüketmesindeki kontrolü kendi iradesine bırakmadan metabolik olarak destekleme ve kişiye sağlıklı gıda seçimi yapabilmesini sağlıyor.
Endoskopik Zayıflama’nun Yan Etkileri Var Mıdır?
Endoskopik Zayıflama obezite ve fazla kilolar için uygulanan cerrahi yöntemlere göre yan etkisi ve komplikasyonları yok denecek kadar az olan bir yöntemdir. Çünkü midede kesme işlemi veya herhangi bir cerrahi işlem yapılmamaktadır. Endoskopik Zayıflama uygulamasında, eğer kişide alerjik bir reaksiyon oluşmazsa işlem sorunsuz olarak gerçekleşmektedir.
Endoskopik Zayıflama Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kliniğimizde Endoskopik Zayıflama uyguladığımız hastaları düzenli olarak klinik diyetisyenimizle birlikte takip etmekteyiz.
İşlem yapılacak hastanın Endoskopik Zayıflama öncesinde herhangi bir beslenme programı uygulaması gerekmiyor. İşlem sonrasında ilk iki saat sedasyon etkisinden dolayı kişinin herhangi bir içecek veya gıda tüketmemesini istiyoruz. Hastamıza Endoskopik Zayıflama uygulamasından sonra 3 gün uygulayacağı Botoksu’nun midede daha etkili olmasını sağlayan bir program öneriyoruz. 3 gün sonra, diyetisyeniniz tarafından size özel hazırlanan beslenme programınıza uymayı ihmal etmeyin.
GEÇİŞ DÖNEMİ (İLK 3 GÜN) TÜKETİLEBİLEN BESİNLER:
- Su: Yudum yudum, ilk gün en az 1 – 1,5 litre su tüketin.
- Taze sıkılmış meyve suyu: Mevsimine göre elma, erik, kivi, şeftali, havuç suyu Bitkisel Çaylar (Ada çayı, ıhlamur, kuşburnu)
- Tanesiz komposto, hoşaf (şekersiz)
- Süt ve süt ürünleri (az yağlı, tercihen laktozsuz); süt, yoğurt(sulandırılmış), kefir, ayran, proteinli süt, activia yoğurt
- Tavuk suyu, et suyu (üzerinden yağı alınmış şekilde) ile yapılmış tanesiz, salçasız ve baharatsız çorbalar (un çorbası, domates çorbası, yoğurt çorbası ve benzeri…)
GEÇİŞ DÖNEMİ (İLK 3 GÜN) TÜKETİLEMEYEN BESİNLER:
- Asitliği yüksek olan portakal, mandalina, vişne, nar suyu vb.içmeyiniz.
- Siyah çay, kahve, yeşil çay- beyaz çay içmeyiniz.
- Şeker ilaveli içecekler (süt, yoğurt, kefir, meyve suyu vb.) tüketmeyiniz.
- Maden suyu dahil gazlı içecekler tüketmeyiniz.
- Taneli, salçalı, baharatlı (tuz hariç) tüketmeyiniz.
- Soğan, sarımsak tüketmeyiniz.
- Çok sıcak veya çok soğuk içecekler tüketmeyiniz.
- Kakao, çikolata, şeker ve krema içeren ürünler tüketmeyin.
GEÇİŞ DÖNEMİ (İLK 3 GÜN) BESLENME ÖNERİLERİ:
- İlk 3 gün sadece sıvı tüketiniz.
- İçeceklerinizi çok sıcak veya çok soğuk tüketmeyin.
- Sıvıları yudum yudum ve kontrollü bir şekilde tüketiniz.
- Mide ağrısı hissederseniz sıvı alımına ara verebilirsiniz.
- Gazlı içeceklerden uzak durun.
- İlk 3 gün kafeinli içecekler (kahve, koyu demli çay) midenizi uyaracağı için tüketmeyin.
- Ağrı kesici ve antibiyotikler botoks etkisini azaltabileceği için botoks uygulamasından sonraki ilk 3 gün hekiminize danışmadan kullanmayınız.
- İlk 3 gün sigara kullanmayınız.
GEÇİŞ DÖNEMİ SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ:
- Yiyecekleri yavaş yavaş, iyice çiğneyerek tüketelim. Doygunluk hissettiğimizde yemeyi bırakalım.(Beyne tokluk sinyalinin gitmesi için yemek yeme sürenizin en az 20 dk olmasına özen gösteriniz.)
- Öğünlerinizde protein içeriği yüksek gıdalar bulundurmaya özen gösteriniz. (Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, süt ürünleri vb.)
- Bol salata, mevsim yeşilliği tüketelim.
- Hamur işi (poğaça, kurabiye…) uzak duralım.
- Şerbetli tatlılar tüketmeyelim.
- Haftada 1 kez canınız çok istediğinde 1 küçük kâse sütlü tatlı veya dondurma tüketebilirsiniz.
- Yemeklerimizde yağ miktarına dikkat edelim. Tabak başına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı miktarını aşmayalım.
- Sağlıklı pişirme yöntemlerinden fırında, buğulama, haşlama tercih edelim.
- Günde 2 adet maden suyu(sade) tüketebilirsiniz. (Tansiyon vb. sorunu yok ise)
- Geçiş dönemi sonrasında hekiminizin önerdiği kilo vermeyi destekleyen ilaçları kullanmayı ihmal etmeyin.
- Diyetisyeninizin size özel hazırladığı beslenme programını uymaya özen gösteriniz.
DOÇ. DR. İBRAHİM SAKÇAK
OBEZİTE VE DİYABET CERRAHİ