LAGB (Laparoskopik Ayarlanabilir Gastrik Bandı)
Laparoskopik Ayarlanabilir Gastrik Band (LAGB), morbid obezitenin tedavisi için yenilikçi bir teknik olarak 1993 yılında bariatrik cerrahi uygulamasına yöntemi olarak ortaya çıktı. Doygunluğa neden olmak için üst midenin fundus kısmına ayarlanabilir bir band yerleştirilir. Band çapı bandın deri altına yerleştirilen bir porttan enjekte edilen steril serum ile doldurularak ayarlanır. İyi sonuçlar elde etmek ve sürdürmek için uzun vadeli ayarlamalar ve aralıklı kontroller gerekir.
LAGB Nasıl Etki Eder?
LAGB iştahı azaltır. Bu yenilik başlangıçta gerçekleştirilmedi. Teknik, tüm kilo verme prosedürlerinin kısıtlayıcı veya emilim bozukluğu olduğu şeklindeki basit ikili kavramın geçerli olduğu ve LAGB’nin kısıtlayıcı olduğu bir obezite ameliyatıdır. Bugün, her prosedürle ilgili birçok mekanizmanın geçerli olabileceğini kabul edilir; LAGB iştah kontrolü sağlayarak kilo kaybına neden olur. LAGB’nin araştırma çalışması ve klinik deneyimi, gıdanın geçişi dar bir kanaldan geçerek gerçekleşir. Bandın çapı dar tutulursa gıdalar daha zor geçeceği için kilo verdirici etki belirgin olarak gerçekleşir, bandın çapı geniş olursa kilo verdirici etki zayıf olur.Band midenin en üstüne yerleştirilir. Optimal ayarlamayla, bant mide duvarını sıkıştırarak, hipotalamusa tokluk sinyalleri gönderen miyenterik pleksustaki vagal afferent sinir uçları üzerinde basınç oluşturur. Yemek yemeyen dönemlerde, gün boyunca hafif bir tokluk hissini korumak için yukarı doğru geçen sabit bir sinyal akışı vardır. Yemek yeme sırasında, doygunluk hissini harekete geçiren çok sayıda daha güçlü sinyaller üretmek için her lokma özofagus ve gastrik mide peristaltik hareketleri sayesinde band tarafından mide sıkıştırılır.
LAGB’nin Yerleştirilmesi
Mide bandı yerleştirilmesi için ilk önce hilus diseksiyonu yapılır ve midenin diyafragmatik krusla olan bağlantıları ayrıştırılır. Daha sonra sağ krusun ön kenarının alt tarafındaki periton ayrıştırılır. Band yerleştirme aleti bu iki nokta arasından geçirilir.
Ön yağ yastığı, çok önemsiz olmadığı sürece yukarı doğru ayrıştırılır, gerekirse eksize edilmelidir. En iyi etkiyi elde etmek için bandın doğrudan mide duvarına baskı yapabilmesi gerekir.
Bandı midenin üst kısmına, bandın üst sınırı yemek borusu-mide bileşkesinin yaklaşık 1 cm altında olacak şekilde yerleştirin. Yemek borusu-mide bağlantısının nerede olduğundan emin olunamaz ise, özofagus ön yüzünden yukardan ikinci sıradaki ven seviyesi işaretlenir ve bandla birlikte verilen kalibrasyon tüpünü kullanılır. Bandın üzerinde işlevsel bir mide kesesi olmamalıdır. Band mide ön yüzeyinde kilitlendikten sonra 3-4 adet dikiş ile midenin seromusküler tabakasına dikilerek kayması önlenmeye çalışılır.
Portun subkutanöz yağ içinde pektoral kasın ön fasyasına dikişlerle tespit edilmesi, ameliyat sonrası kontrol muayenelerinde ayarlamalar için portu bulmak kolaylaşır. Hasta ertesi gün ağızdan beslenme başladıktan ve herhangi bir komplikasyon olmadığı görüldükten sonra taburcu edilir.
LAGB Sonrası Bakım
LAGB ameliyatından sonra hasta takibi çok önemlidir. Kalıcı olarak devam eden bakım sonrası, bandın en iyi şekilde ayarlanmasını sağlamak ve hastayı beslenme konusunda eğitmek ve tavsiyelerde bulunmak çok önemlidir.
Band çapının ayarlanması kontrol muayenelerinde yapılır. Bandın bağlı olduğu ve cilt altındaki portun iğne girişine uygun olan ön yüzü el yordamıyla bulunur ve serum fizyolojik içeren bir enjektörle buradan girilerek, önce band içindeki sıvı çekilir. Band tamamen boşaltıldıktan sonra ne kadar sıvı doldurulması gerekiyorsa o kadar sıvı enjekte edilir. Hasta bir dahaki kontrole geldiğinde eğer hızlı kilo veriyor, gıda aldığında takılma hissi yaşıyorsa band içerisinden bir miktar sıvı alınarak band çapı genişletilir. Bu şekilde kontroller yapılarak ideal band çapı bulunmaya çalışılır. İlk yıl kontrol muayenelerinde fazla kiloların kaybı yüzdesi (EWL) bakılır. 3 ayda %25, 6 ayda %38, 9 ayda % 45 ve 12 ayda % 50 EWL olmasını normaldir. Hastanız bu rakamlardan daha az kilo veriyorsa; yeniden değerlendirilir ve band çapı tekrar ayarlanır.
LAGB ilk takıldığında genellikle başlangıç olarak içerisine 4 ml sıvı enjekte edilir. Muayenelerde bu sıvı miktarı 0.1- 0.5 ml’lik artışlar ve azalışlarla ayarlanır.
Mide Bandı takıldıktan sonra hastalara beslenme önerilerinde bulunulur. Bunlar; günde üç veya daha az öğün yemek yenilmelidir. Atıştırmalıklardan kaçınılmalıdır. Kahvaltı günün en az önemli öğünüdür. Her öğünde en az yarım bardak yiyecek (125ml) tüketilmelidir. Küçük bir çatal, küçük kaşık ve küçük tabak kullanılması önerilir.
Yemekler; Protein içermelidir. Katı yiyecekler çiğnenerek lapa haline getirilebilir. Lokmaların kaliteli, lezzetli, az şekerli olması önerilir. Lokmalar yavaş yenilmelidir. Dakikada bir lokma almayı hedefleyin. Lokmalarınızı iyi çiğneyin (yiyeceğe bağlı olarak belki 15- 30 saniye çiğneyin). Yemeklerinizi en az 20 dk’da yiyin ve en az 20 lokma alın.