Mide Balonu Kılavuzu

Mide balonu fazla kilolardan kurtulmak için etkili bir uygulamadır. Elinizdeki bu kitapçıkta mide balonu hakkında detaylı bilgiler mevcuttur. Ancak, bunların dışında merak ettiğiniz şeyleri hekiminize ve diyetisyeninize danışabilirsiniz.

Balon çok farklı çeşitlerde olup, uygulama şekilleri de değişiklik göstermektedir. Ancak hekiminizin size önerdiği balon en doğru seçim olacaktır.

Mide Balonu Nedir?

6 – 12 ay arasında değişen sürelerle mide içinde kalan, silikondan üretilmiş zararsız ve alerjik olmayan ürünlerdir. Uygulanması endoskopi işlemi ile sedasyon (hafif uyku) sağlanarak gerçekleşmektedir. İşlem sonrası hastane yatışı gerekmemektedir. İstenildiği zamanda yine sedasyon altında çıkarılmaktadır. Mide ameliyatından sonra en etkili kilo verdirme yöntemi mide balonudur. Uygulanması kolay ve konforludur. Mide balonu uygulandıktan sonra iş ve sosyal yaşam açısından kısıtlama gerekmez.

Mide Balonu İşlemi Kimlere Yapılır?

Mide balonu;

  • 18 – 65 yaş arası
  • 15-25 kilo fazlalığı olup bundan kurtulmak isteyen kişilere
  • Ameliyat öncesi yüksek riskli hastalarda 20-30 kg kilo kaybı sağlayarak riski düşürmek amacıyla
  • Obezite sorunu yaşayan ancak ameliyatın riskli olduğunu düşünen kişilere
  • Yemeklerde porsiyon kontrolünü sağlayamayıp diyete uymakta zorlanan kişilere

uygulanmaktadır. Ayrıca; diyet, spor, akupunktur, zayıflatma ilaçları kullanıp kilo veremeyen veya verip tekrar geri alan kişilere de mide balonu uygulanabilir.

Mide Balonu İşlemi Kimlere Yapılamaz?

  • Aktif mide ülseri olanlarda
  • Ciddi özofajit (grade 3-4) olanlarda
  • Mide fıtığı (>5 cm) olanlarda
  • Özofagus ve mide ameliyatı geçiren veya doğuştan mide barsak siteminde anatomik bozukluk olması durumlarında,
  • Gebelik durumunda,

Antikoagülan, kortizon ve benzeri ilaç kullanımı durumlarında mide balonu uygulaması hekim onayı ile yapılabilir.

Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?

Mide balonunun çeşitleri vardır. Bunlardan başlıcaları;

  • Havalı mide balonları: balon içine 500 ile 800 mililitre hava doldurularak şişirilmektedir.
  • Sıvılı mide balonları: balon içine 400-700 mililitre sıvı doldurulmaktadır.
  • Yutulabilir mide balonu: Bu tip balonlar kendiliğinden eriyen balonlardır. Disk şeklindeki balona yaklaşık 400 ml kadar sıvı enjekte edilir. Balon hasta tarafından yudumlar halindeki su içilerek yavaş yavaş yutulur. Balon x ışınında görülebildiği için ara ara çekilen röntgen ile midede olup olmadığı kontrol edilir. Balonu mide de olduğu anlaşılınca balona bağlı olan ve bir ucu dışarıda olan kateter denilen ince borudan sağlık personeli tarafından sıvı enjekte edilir. 400 ml olduktan sonra bu boru çekilerek balonun mide içinde serbest kalması sağlanır. Balon mide de 4 ay kadar kalır ve kendiliğinden sönüp eriyerek barsak yoluyla atılır.
  • Ayarlanabilir mide balonları: mide içine 400-500 mililitre sıvı doldurulmakta ancak kilo verme durumuna göre zaman zaman endoskopi yapılarak balon içindeki sıvı artırılıp azaltılabilmektedir.

Mide Balonu ile Kaç Kilo Verilir?

Mide balonu obezite tedavisinde diyet, spor ve ilaçlarla desteklendiğinde etkili bir kilo verme yöntemidir. Mide balonu uygulandıktan sonra verilecek kilo kişiden kişiye değişmektedir. Balonun midede kalış süresi, balon takıldığında kişinin kilosu, yaşı, beslenme alışkanlıkları, hastalıkları gibi faktörler önemlidir.

Diyetisyeniniz tarafından hazırlanan sağlıklı beslenme programına uyum, fiziksel aktivite ve ilaç desteği ile birlikte yaklaşık 15-25 kilo verebilmektedirler.

 Mide Balonu Çıkarıldıktan Sonra Tekrardan Kilo Alacak Mıyım?

Mide balonu çıkarılması 15 dakika kadar sürmektedir. Mide balonu takıldıktan yaklaşık 1 yıl sonra çıkarılmalıdır.

Ancak; kilo vermenin durması, mide bulantısı, mide ağrısı ve ağız kokusu gibi şikâyetler nedeniyle mide balonu bu süreden önce çıkarılabilir. Mide balonu çıkarıldıktan sonra ilk aylar tekrardan kilo alınmamaktadır. Ancak dikkat edilmez ve eski yeme alışkanlıklarına dönülürse tekrardan kilo alınabilmektedir.

Balon genellikle mide iç yüzeyinde tahriş oluşturmaz ve zarar vermez.  Bu nedenle balon çıkarıldıktan sonra herhangi bir ilaç kullanma gerektirmez. Mide balonu mideyi büyütmez veya küçültmez. Bu nedenle mide kapasitesi değişmez. İştah duygusu da değişmeyeceği için mide balonu sonrası tekrardan kilo almamak için 1-2 ay bekleyip tekrar mide balonu uygulanabilir veya beslenme disiplini edinmek için bir diyetisyen kontrolünde olmaya devam etmek gerekir.

Balon çıkarılırken bazı bireylere kilo verme sürecinin devam etmesi veya verilen kiloların korunması için mide botoksu uygulanabilir. Mide botoksu iştah duygusunu azaltacağı ve tokluk hissi vereceği için tekrar kilo almak yerine kilo verme süreci devam edebilir.

Mide Balonu Sonrası İlk Hafta:

İlk 3-4 gün midenizin İntragastrik balona (mide balonu) uyum sağlama dönemidir. Bu dönemde kramp tarzı mide ağrıları, ekşime, yanma, bulantı, kusma gibi şikayetleriniz olabilir. Bu şikayetler geçicidir. Hekiminiz tarafından verilen reçetedeki bulantı, kramp ilaçlarını ilk günler şikayetleriniz azalıncaya kadar kullanınız. Bulantı, kramp, ağrı vb. şikayetleri geçince ise hekiminizin verdiği reçetedeki kilo vermenizi destekleyici ilaçları kullanmaya başlayabilirsiniz.

İşlem sonrası ilk 3 gün sadece sıvı sonraki 3-4 gün ise yumuşak gıdalar tüketilerek beslenilir. İlk 1 hafta sonrasında yavaş yavaş katı gıda tüketimine geçebilirsiniz. Eğer bulantı, kusma, ağrı gibi durumlar sık gözlemleniyorsa önceki beslenme sürecine geri dönülmelidir.

  • İçecekler çok sıcak veya çok soğuk olmasın
  • Sıvıları yudum yudum ve kontrollü bir şekilde tüketiniz.
  • Yemek yedikten sonra hemen uzanılmamalıdır.
  • Mide ağrısı hissederseniz sıvı alımına ara verebilirsiniz.
  • Protein içeriği yüksek gıdaları seçmeye özen gösteriniz.(Et ve türevleri, süt ve süt ürünleri)
  • Hamur işleri, şerbetli tatlılar, kızartmalar, soslu kremalı yiyeceklerden uzak durun.
  • Yemeklerinizi çok iyi çiğneyerek yutmaya özen gösteriniz.
  • Yemek yeme süreniz 20-30 dakika olmalıdır. Yemeklerinizi yavaş tüketmek tokluk hissinizi uyaracaktır.
  • Gazlı içeceklerden uzak durun.
  • Kafeinli içeceklerin (kahve, koyu demli çay) midenizi uyaracağını unutmayınız. İlk 3-4 gün kahve, koyu demli çay tüketmeyiniz.
  • İlk 1 hafta yoğun baharatlar kullanmayın. (Kırmızıbiber, karabiber vb.)
  • İlk 7-10 gün sarımsak-soğan kullanmayın.
  • İlk 7 gün yeşil yapraklı sebzeler (roka, maydanoz, tere vb.) tüketmemeye çalışın.

Mide Balonu Çıkarılması ve İşlem Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mide balonunuzu çıkarmak istediğiniz günden 3 gün önce kliniğimizi arayarak randevu isteyiniz. Balon çıkarma işleminin daha kolay yapılması için, işlemden önce 3 gün boyunca farklı bir beslenme programına uyulması gerekmektedir. 3 gün boyunca, midede uzun süre kalmayan ve kolay sindirilebilen sıvı besinler tüketilmelidir.

Bu dönemde; süt, yoğurt, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suyu, komposto, tanesiz hoşaf, bitki çayları, tanesiz çorbalar tüketilebilir. Et, tavuk, pirinç, bulgur, makarna, sebze, meyve, unlu mamuller gibi katı besinler tüketilmemelidir. İşlemden önceki gün, midenin boşalmasını sağladığı için kola içilmesini öneriyoruz.

 

Mide balonu çıkarılması 15 dakika kadar sürmektedir. Bu işlem, sedasyon (hafif uyku) altında endoskopik olarak uygulanır. Balon takılma işlemi ile aynı koşullarda yapılmaktadır. Balon çıkarıldıktan 2 saat sonra hafif gıdalar alınarak beslenmeye başlanabilir.

Mide balonu çıkarılması, işlem sonrası 6 – 12 ay içerisinde kişinin isteğine bağlı olarak değişebilmektedir. Mide balonunun çıkarıldığı zaman kilo vermeniz açısından önemlidir. Mide balonu 3 ay sonra çıkarılırsa beslenme alışkanlığı henüz kazanılmadığı için tekrar kilo almak daha kolay olurken, 1 yıl veya daha uzun süre sonra balon çıkarılır ise; beslenme alışkanlığı yaşam tarzı haline dönüşmesi daha yüksek bir olasılıktır. Mide balonu çıkarıldıktan sonra kilo almamak için gerekirse alternatif tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

 

            DOÇ. DR. İBRAHİM SAKÇAK

            OBEZİTE VE DİYABET CERRAHİ