
Küçültülen Midem Daha Sonra Yeniden Büyür Mü?
Mide küçültme ameliyatı ile midenin yaklaşık %80’lik kısmı çıkarılmaktadır. Kalan mide bölümü 200 ml hacmindedir. Bu hacim uzun süre aynı kalır. Ameliyattan 1 sonra 2 yıl geçtiğinde mide beslenme durumuna ve yaşam tarzına bağlı olarak bir miktar büyür. Bu büyüme çok sınırlı düzeyde gerçekleşir ve genellikle %10-15 oranında olur. Midenin hacmi %20’ye düştüğünde büyüme sonrası eski hacminin en fazla %35’i kadar olur. Bu durum şu anlama gelir; standart bir tüp mide ameliyatı geçirmiş olan kişi hiçbir zaman eski kilosuna geri dönmez.
Midenin tekrar büyümesini etkileyen baz faktörler vardır. Bunların başında ameliyatta midenin ne kadar küçültüldüğü, midenin fundus kısmının çıkarılıp çıkarılmadığı gibi faktörlerdir. Midenin en üst bölümü olan fundus kısmı aynı zamanda en ince kısmıdır ve genişlemeye en uygun bölümüdür. Bu nedenle fundus ’un çıkarılması çok önemlidir. Aynı zamanda fundus açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin hormonun un salgılandığı bölümdür. Fundus yeterince çıkarıldığında iştahta da azalma meydana gelecektir.
Midenin büyümesini beslenme tarzı ve miktarı ’da etkili olmaktadır. Eğer Cola, gazoz, fanta gibi içecekler çok içilirse midede büyütücü etki yapabilmektedirler. Bu durumun tek istisnası gazı azaltılmış maden suyudur. Maden suyu hem mineral ihtiyacımızı karşılayacaktır hem de kilo vermemizi hızlandıracaktır.
Katı sıvı ayrımı da midenin büyümesinde etkili etmenlerdendir. Eğer sıvıları katılarla beraber tüketirsek özellikle hacimsel olarak genişleme potansiyeli yüksek gıdalar olan karbonhidratlar mide de büyümeye neden olabilirler. Bu konuda yine de çok katı davranmamak gerekir. Örneğin kahvaltıda çay içmekte hiçbir sakınca yoktur veya çok kuru gıdaları tüketirken bir miktar ayran meyve suyu ile yumuşatmak gerekir. Katı sıvı ayrımı yapacağım diye kuru kuru tüketmeğe çalışmak hem rahatsız edici olur hem de sağlıklı bir beslenme tarzı olmaz. Genellikle önerilen yemeklerden yarım saat önce sızı alımını azaltmak yarım saat sonra da tekrar başlamak tarzında olmalıdır.
Tüp mide ameliyatı ile kalan midenin büyüklüğünü ayarlamak için; ameliyat esnasında ağız yoluyla anestezist tarafında kalibrasyon (ölçü) tüpü yerleştirilir. Bu tüp yaklaşık 12 mm çapındadır. Yani bu kalacak midenin çapının bu genişlikte olacağını gösterir. Bazı cerrahlar daha büyük çaplı kalibrasyon tüpü kullanmayı tercih ederler. Daha geniş çaplı kalibrasyon tüpleri yeterince kilo vermeyi güçleştirebilir, bazı cerrahlar ise daha dar çaplı kalibrasyon tüpü kullanabilirler. Bu durum mide de darlık ve kusma şikayetlerine neden olabilir. Bu nedenle ortalama kabul gören kalibrasyon tüpü ölçü olarak 12 mm dir.