Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide ameliyatı laparoskopik yani kapalı yapılan bir ameliyattır. Genellikle içinden ameliyatta kullanılan aletlerin karın içine girişine izin veren Trokar denilen boru gibi aletlerin yerleştirilmesi ile başlar. Karına öncelikle kamer teleskop kamera ile girilir. Skop denilen bu kamera ile karın içi ekranda görülerek incelenir. Daha sonra karaciğerin midenin üzerinden uzaklaştırılması için otomatik ekartör karına girilir. Karaciğer kaldırılır ve mide önünde ameliyatı zorlaştıracak hiçbir engel kalmaz. Daha sonra; büyük omentum denilen ve mideyi kalın barsak arasında uzanan gömleksi yapı mideden enerji cihazı kullanılarak ayrılır. Takiben anestezist tarafından ağız yoluyla mideden 12 parmak barsağına kadar uzanan ve 32-40 French çapındaki kalibrasyon tüpü ilerletilir.

Bu kalibrasyon tüpü bariatrik cerrah tarından midenin küçük kurvatur denilen kısa olan sol tarafına doğru itilir, gerginliği alınır. Stapler Handel’ına kartuş (içinde dikişlerin olduğu alet) yerleştirilerek 155 çapındaki trokar’dan girilerek mide en alt bölümü olan antrum’dan başlanarak kilitlenir ve dikiş-kesme işlemi gerçekleştirilir. En son iştah hormonu olan Ghrelin’in salgılandığı Fundus kısmı kesilerek midenin sağ tarı çıkarılır. Çıkarılan kısım Midenin %80’ini oluşturur.  Geriye sadece işaret parmağımızın çapı kadar ince tüp benzeri bir mide kılıfı kalır. Kalan mide sosis veya muz şekline benzer. Midenin çoğunu çıkarmak, yiyebileceğimiz yiyecek miktarını sınırlar ve daha hızlı tok hissetmenize yardımcı olur.

Midenin çıkarılan kısmı da normalde Ghrelin olarak bilinen açlık hormonu üretir. Midenizin bu bölümünü çıkarmak, iştah açıcı bu hormonu azaltır ve sonuç olarak genellikle iştahı azaltır. Başka anatomik düzenleme olmadığından, kalan mide normal sindirime ve emilime izin verir. Bağırsakları yeniden düzenleyen diğer prosedürlerin aksine, tüp mideli kişilerin protein ve vitamin eksiklikleri geliştirme riski minimumdur.

Whatsapp
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?