Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

Obezite için yapılan ameliyatlar içinde en sık yapılanı ve en etkili olanlardan biri tüp mide ameliyatıdır. Tüp mide ameliyatı ile mide eskisine göre daha küçük olacaktır. Bu durum yeme miktarında azalmaya neden olur. Zamanla yeme miktarı artar; ancak hiçbir zaman ameliyat öncesi miktara ulaşmaz. Aslında ameliyat öncesi normalde alınması gerekenden daha fazla miktar ve kalorideki gıda ürünleri azalarak normal düzeylere çekilmektedir. Burada bir geçiş süreci vardır. İlk zamanlar 2 kaşık çorba işle doyan birisi zamanla yarım kap yemeği yer hale gelecektir. İlk zamanlar kısıtlı beslenen kişi gerekli kalori ihtiyacını yağ dokusundan sağlar ve bu da kilo vermesini sağlar.

Tüp mide ameliyatı olan kişi ilk zamanlar kısıtlı besleneceği için oruç tutması sağlık riski taşıyabilir. Bu nedenle tüp mide ameliyatı sonrası ilk bir yıl oruç tutulması önerilmez. Bir yıldan sonra ise oruç tutulmasında hiçbir sakınca yoktur.

Oruç olan kişi iftar ve sahurda 24 saat ihtiyacı olan beslenmeyi yapar.  Özellikle iftarda bir sonraki gün aç kalınacağı düşünülerek her zamankinden daha fazla gıda tüketilir. Tüp mide ameliyatı olanlar ilk bir yıl kısmen az besleneceği ve mide kapasitesi küçük olduğu için iftarda yeterince gıda alamayabilir ve bu durum bir sonraki gün oruç tuttuğunda halsizlik, tansiyon düşmesi, kan şekeri düşüklüğü ve baygınlık gibi şikayetlere neden olabilir. Ameliyat sonrası küçülen mide bir yılın sonunda %10-15 kadar büyür ve kapasitesi bir miktar artar. Bu büyüme ile mide hiçbir zaman eski boyutuna ulaşmaz. Bu nedenle tüp mide ameliyatı sonrası oruç tutmak için midenin kapasitesinin kişinin günlük gıda ihtiyacını karşılayabileceği büyüklüğe ulaşacağı süre olan bir yılın dolmasını beklemek gerekir.