
Tüp Mide Ameliyatına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık %80’lik kısmı çıkarılmaktadır. Ameliyat sonrası; bir sürahi kadar olan mide bir çay bardağı kadar bir hacme inmektedir. Bu nedenle eskiye oranla çok daha az gıda ile beslenme sağlanmaktadır.
Tüp mide ameliyatı öncesi özel bir hazırlık genellikle gerekmez; ancak kişiye özgü bazı durumlar söz konusudur. Bunlar;
Ameliyattan önceki akşam çorba yoğurt gibi hafif bir beslenme yapılmalıdır. Mideyi yoracak gıdalardan kaçınılmalıdır. Ameliyat saatinden en az 10 saat öncesinden beslenme sonlandırılmalıdır. Örneğin sabah saat 09:00’da ameliyat olunacaksa önceki akşam saat 23:00’ten itibaren beslenme stoplanmalıdır. Bu saatten sonra su dahi içilmemelidir, adeta oruç olarak ameliyata gelinmesi gerekir. Ameliyat mide bölünerek yapılacağı için midenin tamamen boş olması önemlidir.
Tüp mide ameliyatı öncesi çok fazla kilosu olanlar (örneğin 250 kg ve yukarısı) için önceden bir miktar kilo verilmesi sürecin daha sorunsuz geçmesini sağlayacaktır. Bu dönemde diyet, mide botoksu, mide balonu veya ilaçlar verilerek mümkün olduğunca kilo verme sağlanabilir. Eğer ameliyat olacak kişi 200 kg’ın altında ise genellikle bu tür bir hazırlık gerekmemektedir.
Tüp mide ameliyatı olacak kişinin ameliyattan önceki dönemde kullandığı ilaçlarda önemlidir. Bu ilaçlardan hipertansiyon için kullanılan tansiyon ilaçları, antitrombotik ilaçlar (kan sulandırıcı), bazı hormon ilaçları hekime söylenmelidir. Eğer tansiyon ilacı kullanılıyorsa ameliyat sabahı dahi 2 yudum suyla içilmelidir. Yani ameliyat olacağım diye tansiyon ilacı bırakılmamalıdır. Antitrombotik ilaçlardan aspirin türevi olanlar (coraspin, ecopirin v.b.) ilaçları ameliyattan 5 gün önceden kesilmelidir. Eğer Coumadin, Pilavix gibi ilaçlar kullanılıyorsa ameliyatta kanamayı artırmamak için 3 gün önceden kesilip düşük molekül ağırlıklı heparin (fraxiparin, clexan v.b.) gibi ilaçlara geçilerek ameliyattan 2-3 sonra tekrar eski ilaçlarına devam etmek gerekir.
Tüp mide veya diğer bir deyişle mide küçültme ameliyatı olacak kişi tiroid ilaçları, kortizon gibi ilaçlar kullanıyorsa bu ilaçları nasıl kullanması gerektiğini ameliyat hekimine sormalıdır. Tiroid ilaçları genellikle ameliyat günü alınmaz; ameliyat sonrası ise ağızdan beslenmeye geçince bu ilaçlara devam etmelidir. Kortizon ilaçları birden kesilmemesi gereken ilaçlardır, bu nedenle ameliyat olacağım diye bu ilaçlar kesilmemelidir. Eğer yüksek doz kortizon ilacı alınıyor ise gerekirse ameliyat bir süre ertelenebilir.
Ameliyat öncesi ani gelişen, beklenmeyen sağlık sorunları nedeniyle ameliyat bir süre ertelenebilir. Eğer ateşli bir hastalık geçiriliyorsa ateşli dönem geçene kadar ameliyat ertelenir.
Kronik hastalığı olan kişilerin hastalığına göre özel hazırlık gerekebilir. Örneğin tip 2 diyabet (şeker hastalığı) olan kişilerin kan şekerleri düzenli takip edilmelidir. Kalple ilgili rahatsızlıkları olan kişiler koroner arter hastalığı varsa kardiyoloji hekiminin önerilerine göre tedbir alınmalıdır. Kalp yetmezliği varsa fazla sıvı yüklemektedir kaçınmak gerekir veya astma bronşiale varsa ameliyat önce nefes açıcı bazı uygulamalar gerekebilmektedir.
Tüp mide ameliyatı öncesi bazı hekimler tarafından bir süre için protein ürünleri ile beslenme ve diyet önerileri yapılabilmektedir. Bunlar genellikle gereksiz ve sonucu değiştirmeyecek yaklaşımlardır.
Sigara içen kişiler ameliyattan bir hafta veya 3-4 gün önce sigarayı bırakarak daha rahat bir ameliyat süreci geçireceklerini düşünebilirler; ancak bu böyle olmaz. Ameliyattan hemen önce sigaranın bırakılması balgam ve sekresyon artışına neden olarak solunum sıkıntısına neden olabilir. Ameliyat öncesi sigara bir ay önceden bırakılabilirse uygundur, ya da ameliyat gününe kadar azaltarak içilmesi daha uygun olabilir. Ameliyat sonrası ise ilk 10 gün sigara içilmesi önerilmez. Çünkü sigara yara iyileşmesini güçleştirir. Bu nedenle ameliyat sonrası mümkün olduğunca sigara içilmemesi, hatta bırakılması uygun olur.
Tüp mide ameliyatı olacak kişiye eskiden olduğu gibi ameliyat öncesi bağırsak boşaltıcı lavman gibi bir hazırlığa gerek yoktur. Bu işlemin bir faydası olmaz ve gereksizdir.
Daha önceden mide veya karın bölgesinden ameliyat geçirmiş olmak ameliyatı etkileyebileceğinden hekime bildirilmelidir. Özellikle mide ameliyatı olmuş kişilere yapılacak ameliyatına göre belirleneceği için detaylı bilgi alışverişi gerekir.
Tüp mide ameliyatı öncesi yapılacak tahliller bir günden kısa zamanda sonlanmaktadır. Bu nedenle uzun ve yorucu zaman almamaktadır. Tahlillere gelirken aç olarak gelmek gerekir, ancak tansiyon ilacı kullanıyorsanız az suyla ilacınızı alabilirsiniz.
Her şeyden önce hekiminize güveniniz ve size söylenenleri dikkate alınır. Gittikçe daha çok yapılan ve bilgi birikimi üst düzeyde olan bu ameliyat obezitenin en etkili ve kalıcı tedavisini sağlayan ameliyatlardan en sık uygulanananıdır.