Obezite ve Beslenme

Fazla kilolar çağımızda en yaygın sağlık sorunlarından bir tanesidir. Toplumların da farklılıklar göstermekle birlikte özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde gittikçe artan sağlık sorunu haline gelmektedir.

Fazla kilolar kadın ve erkeklerde farklılıklar göstermektedir. Ülkemiz için bu oranları belirtecek olursak her 4 erkekten biri ve her 3 kadından biri fazla kiloludur.

Fazla kilolar arttıkça önce obezite ve daha da artınca 2., 3. Dereceden obezite olarak adlandırılmaktadır. Öyle ki aşırı kilolu olma durumu süper obezite ve en son safhası ise süper-süper obezite dir.

Obezite ve fazla kilolar sadece bir fiziksel görüntü sorunu olmayıp, pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir. Obezitenin 32 farklı hastalığın en önemli sebebi olduğu bilinmektedir. Kişi kilolarını verdikçe bu sağlık sorunlarıda gerilemektedir.

Obezitenin önemli bir özelliği de kilolar arttıkça geriye dönüşü güçlük arz etmektedir. Örneğin 160 cm boyunda ve 80 Kg ağırlığında olan biri ile ; yine aynı boyda 130 Kg olan birinin kilo vermede ki başarı oranları aynı değildir. Doğaldır ki 80 Kg ağırlığında olan kişinin kilo vermesi diğerine göre da ha kolaydır.

Obezitede temel dikkat edilmesi gereken alınan kalori ve verilen kaloridir. Aldığımız gıdaların bir enerji değeri vardır bu Joul veya kalori olarak ifade edilmektedir. Kalori olarak ifade edilen enerji eğer harcanan anerjiden fazla ise fazla olan enerji vücutta depolanmaktadır. Bu depolanma vücudun farklı bölgelerinde yağ olarak gerçekleşmektedir. Yağ organların sağlıklı hücrelerinin arasında, etrafında veya cilt altında birikmektedir.  Fazla yağ yoğunluklu olarak cilt altında bir birikir. Ancak kalp etrafında, omentum (gömlek) dokusunda akciğerler etrafında birikebilmektedir. Böbrekler etrafında normalde koruyucu bir katman olarak bulunan yağ dokusuda obez bireylerde yoğunlaşmaktadır.

Vücutta biriken yağın bir kalori değeri vardır. 1 kg yağ 7.000 kaloriye denk gelmektedir. Ortalama beslenen bir insanın günde 2500 kalori aldığını düşünürsek 3 gün hiç bir şey yemeyen kişinin 1 Kg yağ kaybetmesi beklenir. Ancak bu sürdürülebilir bir kilo verme yöntemi olamaz. Çünkü normal yaşamsal fonksiyonları devam ettirmek için sadece depo olarak biriken yağ kullanılmaz, beslenme ile alınan bir miktar kalori de kullanılmalıdır. Özellikle su çok önemlidir ve hayati fonksiyonların devam etmesi için